V Lichnově máme nejlepší mladé „palačinkáře“ v kraji

Trojice žáků jela reprezentovat naši školu do Střediska volného času v Ostravě v sobotu 11. listopadu 2023, kde se konala soutěž Palačinkový kulinář.

Naši školu zastupovali sedmačka Kateřina Machalová a deváťáci Nela Palatková a Josef Mičulka. Žáky na soutěž vybrala, přihlásila a před tím pečlivě v předmětu Příprava pokrmů a stolování připravila učitelka vaření a vedoucí kroužku Cukrářské a kuchařské dobroty Mgr. Monika Čempel. 

Sobotní výlet byl nevšední už svým počátkem. Skupina žáků se svou učitelkou vyrazili z vlakového nádraží ve Frenštátě pod Radhoštěm už brzy ráno. „Sobotní vstávání bylo poměrně náročné, budík mi zvonil o půl šesté ráno,“ popisuje svůj netradiční začátek prvního víkendového dne Nela.

Samotná soutěž pobíhala v čase od devíti do třinácti hodin ve Středisku volného času v Ostravě a účastníci museli dodržovat přísná pravidla. Všichni soutěžící museli připravit dva shodné talíře – jeden na ochutnávku a druhý pro zhodnocení estetické stránky. „Každý soutěžící měl nachystáno pět kusů palačinek a ingredience k přípravě. Mladí kuchaři nesměli použít žádné vlastní předpřipravené suroviny a doprovod nesměl být přítomen při samotné přípravě, aby žákům nepomáhal,“ vysvětluje podmínky soutěže doprovázející učitelka. Nadějní kulináři tedy byli odkázáni sami na sebe, na svůj um a na to, jak se do soutěže připravili.

Na samotnou přípravu palačinek měli kuchtíci přesně šedesát minut. „Žáky jsem po celou dobu obdivovala. Prokázali samostatnost, dokázali se rychle orientovat v novém prostředí i v jiné kuchyni,“ chválí své svěřence Monika Čempel, která si posteskla, že se podobných soutěží nepořádá více. „Lichnovským žákům je vaření blízké. Je vidět, že umí vařit, ale i servírovat, a dokonce sebevědomě prezentovat své dílo. Jsou zkrátka dokonalí,“ oceňuje své žáky učitelka.

Hotové soutěžní palačinky hodnotila tříčlenná porota, která se zaměřila nejen na jejich chuť, ale také na vzhled a prezentaci pokrmu. A rozhodně neměla lehký úkol. Přesto žáci naší školy v Ostravě slavili úspěch na plné čáře. „Všechny konečné výtvory vypadaly úžasně, o to větší radost jsme měli z výsledku soutěže,“ svěřuje se dále Monika Čempel.

Cenu za prezentaci a kreativitu vyhrála Katka. „Porotu ohromila svým komentářem a výběrem použitých surovin na přípravu palačinek. Ve svých dvanácti letech porotu svým umem přímo nadchla,“ prozrazuje dále učitelka.

Na prvním místě se umístil Josef Mičulka, který připravil palačinky s jablkovou náplní. Ozdobil je tvarohem, skořicí a jedlými květy, které do soutěže jako sponzorský dar věnovala firma Výhonky Vlčovice. Z Josefova degustačního talíře porota ochutnávala hned několikrát.  „Josefovy palačinky porotu zaujaly natolik, že se stále doptávala na postup přípravy. Ocenění bylo skutečně zasloužené, jeho palačinky byly perfektně vyladěné,“ vzpomíná Monika Čempel. Josefovy naservírované palačinky porota okomentovala slovy „Poezie na talíři“, a proto vyhlásila cenu TOP Palačinkového kulináře – a tu právem získal Josef.

Nela si z účasti na soutěži odvezla kuchařku s názvem Moje kuchařka a úplně celý tým zastupující naši školu parádní nevšední zážitek v moravskoslezské metropoli. „Byl to super den,“ uzavřela akci při loučení na nádraží ve Frenštátě pod Radhoštěm úspěšná palačinková kulinářka Katka Machalová, která se už spolu se svými lichnovskými spolužáky i paní učitelkou těší na palačinkové trénování na příští ročník soutěže.

Úspěchy žáků přivezené do Lichnova ocenila rovněž ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová, která si jejich umu a radosti z vaření patřičně cení. „Jsem na naše žáky skutečně hrdá, děkuji jim za vzornou reprezentaci školy mezi tolika dalšími mladými kuchaři a kuchařkami, kteří se do Ostravy sjeli. Děkuji také paní učitelce za pečlivou přípravu, a především za to, že právě její zásluhou žáky vaření u nás ve škole tolik baví, což je to nejdůležitější,“ děkuje na závěr ředitelka školy.

Mgr., Ing. Martina Havlíková

A jak viděl soutěž její vítěz Josef Mičulka?

V sobotu 11. listopadu se přesně v 7:10 hodin sešli soutěžící z naší školy spolu s paní učitelkou předmětu Příprava pokrmů a stolování Mgr. Monikou Čempel a jejím manželem na vlakovém nádraží ve Frenštátě pod Radhoštěm. Odtud jsme potom vyjeli vlakem do Ostravy. Cesta trvala poměrně dlouho, a tak jsme si ji zkrátili hraním karetní hry Uno. Vystoupili jsme na zastávce Ostrava – ulice Stodolní a šli jsme přibližně dvacet minut do Střediska volného času, které se nachází na ulici Ostrčilova.

Po příchodu jsme se zaregistrovali, oblékli zástěry a šli si sednout do sálu, kde nás uvítali. Pak jsme se rozešli na svá stanoviště a začali nám odpočítávat šedesát minut, které jsme měli vymezené na přípravu pokrmu. Já jsem připravoval palačinky s jablečno-skořicovou náplní a citronovým tvarohem, Nela k palačinkám přichystala jahodovou marmeládou, krém z tvarohu a bílé čokolády a karamelový topping, Katčiny palačinky byly netradiční – na slaný způsob s masem, mozzarellou, zeleninou a omáčkou, jejíž složení je zahaleno rodinným tajemstvím.

Během přípravy si soutěžící navzájem pomáhali a v kuchyni panovala příjemná i veselá atmosféra. Čas rychle ubíhal a my jsme museli dozdobit palačinky. Pomohly nám výhonky a květy z firmy Výhonky Vlčovice, které nám hodně vylepšily hotové kulinářské výtvory.

Své hotové palačinky jsme donesli do sálu a porota mohla hodnotit. Každý se musel představit a říct něco o svém pokrmu. Po dlouhém hodnocení nás čekala zábava v podobě zdobení cup-cake, která se nám líbila.

Pak nastalo vyhlášení vítězů v kategorii jednotlivci a titul top palačinkový kulinář a my se mohli radovat z výsledků. Na závěr soutěže byla nachystána tombola. Ze soutěže jsme odcházeli spokojení a cestou na nádraží jsme doufali, že přijede dvoupatrový vlak. Nakonec přijel očekávaný „dvoupatrák“ a my jsme s velkou radostí odjížděli zpátky do Frenštátu pod Radhoštěm, kde jsme se rozloučili.

Josef Mičulka, IX. třída