Školou se ozývalo zvonění klíčů jako připomínka sametové revoluce

Projektový den věnovaný sametové revoluci se na naší škole odehrál v pondělí 20. listopadu 2023. Organizovali ho samotní deváťáci a zapojili se do něj všichni žáci a učitelé druhého stupně.

K uskutečnění této netradiční vzdělávací události ovšem vedla poměrně náročná cesta. Vše začalo před několika lety zapojením školy do projektu Samet na školách aneb Jeden svět na školách. Podobná akce je tedy již na naší škole tradicí, letošní ročník byl ovšem přece jen v něčem výjimečný. Většinou totiž veškeré připomínky událostí 17. listopadu padají na bedra učitelky dějepisu Mgr. Ivany Michaličkové, která pravidelně zaštiťuje celou akci. Letos byla příprava projektového dne na samotných žácích. „Oslovila jsem ty nejstarší a nejzkušenější – deváťáky – a jejich reakce mě velmi mile překvapila,“ přiznává Ivana Michaličková.

Deváťačky Barbora Vaňková a Markéta Buzková se okamžitě ujaly vedoucí role a k nim se následně připojily ostatní dívky. Ty se podle manuálu, který obdržely od své vyučující, pustily do přípravy. „Děvčata postupovala pečlivě, vše mělo od počátku jasně danou strukturu. Holky pracovaly samostatně a na mě padala jen asistující role,“ chválí své svěřenkyně učitelka.  

Dívky své spolužáky obeznámily s plánem příprav a nutnými činnostmi, které je třeba ještě před vypuknutím akce zvládnout. Podařilo se také zapojit některé chlapce, kteří zajistili například kopírování potřebných materiálů, rozvrhli a následně také nainstalovali výzdobu na chodbách nebo vyvěsili plakáty.

V pondělí 20. listopadu nastal Den D. Hned ráno se všichni žáci i vyučující druhého stupně shromáždili na hlavní chodbě, kde je přivítala žačka devátého ročníku Tereza Kostelníková se svým procítěným proslovem. Následovalo rozdělení do družstev, kterým nezbývalo nic jiného, než v co nejkratším čase, ale zároveň i kvalitně a zodpovědně plnit jednotlivé úkoly. Stanovišť bylo celkem šest a každé bylo pojato úplně jiným způsobem. A když si náhodou soutěžící žáci šestých až osmých tříd nevěděli s něčím rady, měli vždy k ruce svého průvodce – staršího spolužáka z deváté třídy, který jim byl po celý projektový den nápomocen.  „Celé dopoledne uteklo velice rychle, náhodně složené skupiny žáků skutečně dobře fungovaly a bylo vidět, že spolu umí i napříč ročníky pěkně spolupracovat,“ všimla si koordinátorka akce Ivana Michaličková.

Na slavnostní ukončení se opět všichni žáci a učitelé druhého stupně sešli na hlavní chodbě školy, kde bylo mimo jiné vyhlášeno, jak se jednotlivé týmy umístily. Na prvním místě stanul tým s názvem Červené ponožky ve složení Jasmína Gilarová, Martina Hilscherová, Veronika Janáková, Regína Juráková, Elen Švecová, Pavel Herman, Daniel Tichavský a Karel Valíček. Gratulujeme.

Po vyhlášení na hlavní chodbě zavládla zvláštní atmosféra. Prostory školy se ozývalo zvonění a cinkání. Když totiž začne zvonit klíči více než sto lidí najednou, dojetí se člověk jen těžko brání. Žáci školy si tak se svými učiteli připomněli události, kterým vděčíme za lepší život v naší zemi.

„Chci poděkovat všem deváťákům, kteří se do projektu zapojili a nebáli se vyzkoušet si něco nového a neznámého. Šli do toho opravdu naplno, nevzdali to, i když jim příprava zabrala spoustu volného času. Jsem přesvědčena, že se podařilo vytvořit něco úžasného. Jako by pomyslně následovali ty, kteří v roce 1989 snili o svobodě a demokracii, kteří věřili v nenásilí a sílu lidského hlasu, kteří byli odvážní a odhodlaní,“ s dojetím uzavírá Ivana Michaličková.

Mgr. Ing. Martina Havlíková