Malí zahradníci v družince překvapili svými znalostmi  

Školní družina se ve čtvrtek 14. března 2024 odpoledne proměnila v zahradnictví. Vychovatelky školní družiny ve spolupráci s učitelkou pracovních činností a přírodopisu Mgr. Ludmilou Kalčákovou, PhD., připravily pro děti projektové odpoledne s názvem Malý zahradník.

Ludmila Kalčáková pro děti připravila interaktivní povídání a děti se třeba dozvěděly, co potřebuje semínko k tomu, aby vyrostlo. „Třeťačka Adéla Bolomová předvedla výborné znalosti z oblasti biologie rostlin. Prvňák Ondra Dobiáš zase paní učitelku zahrnoval spoustou zajímavých otázek k danému tématu a prokázal rovněž velký rozhled. Vyprávěl nám třeba o tom, že rostliny se nachází na celém světě a některé z nich jsou i chráněné,“ líčí průběh zahradnického odpoledne vedoucí vychovatelka školní družiny Lucie Vávrová, DiS.

Prvňáčci se naučili tematickou písničku Šel zahradník do zahrady, také motivační básničku s pohybem Bylo jedno semínko. Na závěr setkání si děti vyzkoušely zasadit řeřichu. Naučily se, že řeřicha není jen ozdoba okenního parapetu nebo že výborně chutná třeba na chlebu, ale navíc je i bohatým zdrojem vitamínů.

Akce byla součástí projektu Šablony I OP JAK – ZŠ Lichnov, na který škola získala dotaci 2 073 480 Kč z Operačního programu Jan Amos Komenský. Účelem je zvyšování kvality, inkluzivity a účinnosti systému vzdělávání a zajišťování rovného přístupu ke kvalitnímu a inkluzivnímu vzdělávání, včetně usnadňování vzdělávací mobility znevýhodněných skupin. Uvedenou aktivitou bylo podpořeno inovativní vzdělávání ve školní družině.

Mgr. Ing. Martina Havlíková