S klinickou logopedkou jsme besedovali nejen o správné řeči dětí

Setkání rodičů a učitelů s klinickou logopedkou Mgr. Petrou Sztuchlíkovou se uskutečnilo v úterý 26. března 2024 odpoledne v naší mateřské škole. Beseda nazvaná O správné řeči se těšila hojné účasti a posluchači se dověděli informace o vývoji a podpoře správné řeči a komunikace s dětmi.

Klinická logopedka s dlouholetou praxí v Kopřivnici se s příchozími rodiči podělila o své zkušenosti v nápravě dětské řeči.  „Rodiče se například dověděli, jak je důležité vývoj řeči svého dítěte sledovat už od raného dětství nebo že je třeba podporovat správnou výslovnost v rodině, nabízet tak vzor správné komunikace, kam třeba patří i výraz obličeje,“ popisuje Markéta Martinů, zástupkyně ředitelky pro první stupeň základní školy a pro mateřskou školu.

Logopedka také několikrát zdůraznila, jak je i přes všechen každodenní shon důležité věnovat se dětem v přítomném okamžiku, tady a teď. Nenechat se například vyrušit hledáním informací v mobilním telefonu. „Dále se rodiče utvrdili v tom, že vývoj řeči úzce souvisí s rozvojem hrubé a jemné motoriky a že je velmi žádoucí tyto oblasti neopomíjet ani doma,“ pokračuje dále Markéta Martinů.

Besedovalo se také o důležitosti sledovat náznaky odchylek ve vývoji řeči dítěte a včas je konzultovat s odborníky i o tom, jak moc je dobré podporovat v dětech přirozený pohyb venku. „Dostali jsme rovněž doporučení, že je vhodné hravou formou umožnit dítěti třeba pomáhat doma s drobným úklidem, protože i při něm se dá cvičit jemná motorika,“ doplňuje ještě zástupkyně ředitelky.

Všichni přítomní se shodli na nenahraditelnosti mluveného slova člověka před technickými vymoženostmi dnešní doby – například cenné společné chvíle strávené při čtení pohádky doplněné zrakovou oporou v obrázcích. Klinická logopedka donesla k nahlédnutí spoustu inspirativních materiálů pro podporu správné řeči. Nechyběly knihy a různé hry nejen na rozvoj slovní zásoby.

„Ze srdce děkuji paní Sztuchlíkové za čas, který nám věnovala i za praktické informace o dětské řeči a jejím vývoji. Děkuji také za to, že odpovídala na všechny zvídané dotazy a bezpochyby všem rodičům, kteří je pokládali a kteří se zájmem o své nejbližší paní Sztuchlíkové naslouchali,“ uzavírá děkovně Markéta Martinů.

Mgr. Ing. Martina Havlíková