Šesťáci z Áčka se podívali nejen do světa pohádek ve frenštátské knihovně

Naše škola již druhým rokem využívá nabídky vzdělávacích lekcí Městské knihovny ve Frenštátě pod Radhoštěm, a tak se třída VI.A společně se svou vyučující českého jazyka Mgr. Gabrielou Mynářovou vydala na exkurzi s názvem Svět pohádek, pověstí, bajek a legend. Žákům toto téma není cizí, setkávají se totiž s těmito pojmy při hodinách literatury. Mnozí proto dokázali pohotově reagovat na otázky položené knihovnicí a průvodkyní literární lekcí Bc. Martinou Vroblovou.

Žáci si v knihovně ujasnili rozdíly mezi těmito žánry ústní lidové slovesnosti a s informacemi v závěru pracovali. „Kromě přednášky o literárních žánrech se žáci dozvěděli, jak se zorientovat v knihovně, co si mohou vypůjčit a jak celý proces funguje, což mnohé zaujalo,“ popisuje body programu jejich češtinářka, kterou do knihovny spolu s šesťáky doprovodila asistentka pedagoga Jarmila Kociánová.

V hodině českého jazyka žáci se svou učitelkou akci zhodnotili. Nejvíce se jim líbil box na sezení a četba vtipné „bajky“ O krtkovi. „Líbilo se nám vyprávění od knihovnice Martiny Vroblové, byla moc milá,“ vypichují děvčata. „Nelíbilo se mi, že se musí vyřazovat tolik knih,“ komentují proces výměny knih v knihovnách žákyně VI. A Veronika s Alžbětou. „Nejvíce nás zaujalo, že se v knihovně dají půjčit deskové hry,“ shodují se zase chlapci.

Městská knihovna ve Frenštátě pod Radhoštěm dlouhodobě podporuje čtenářskou gramotnost a čtenářství a naše škola se pravidelně zapojuje do nabízených akcí. K programu se přihlásily také další třídy, které knihovnu navštíví v následujících týdnech.

Mgr., Ing. Martina Havlíková