Lektoři z vysoké školy seznámili naše žáky se softwarem Geogebra

Lektoři z GeoGebra institutu Ostrava přijeli do naší školy předvést interaktivní software Geogebra ve čtvrtek 16. listopadu 2023. Naše škola tak navázala spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava, Katedrou matematiky a deskriptivní geometrie Fakulty stavební.

„Software GeoGebra, který výborně doplňuje výuku, protože podporuje představivost žáků a prohlubuje jejich znalosti z matematiky, využijeme hlavně v geometrii,“ slibuje si od vzdělávacího setkání učitelka matematiky Mgr. Bohdana Hutyrová, která hostující lektory do Lichnova pozvala a školení pro žáky druhého stupně zajistila.  

Pod vedením čtyř univerzitních lektorů Mgr. Zuzanou Morávkovou, Ph.D., Ing. Petrou Schreiberovou, Ph.D., RNDr. Janou Volnou, Ph.D., a Mgr. Petrem Volným, Ph.D., se žáci naučili používat základní nástroje programu. „Zkonstruovali například bod, úsečku, střed úsečky, trojúhelník, mnohoúhelník, ale vyzkoušeli si sestrojit také kružnici opsanou trojúhelníku nebo sestrojit dvanáctistěn,“ vyjmenovává Bohdana Hutyrová a dodává, že někteří kreativci se pustili i do použití dynamických barev a animací.

Všichni žáci druhého stupně absolvovali pětačtyřicetiminutový workshop pod vedením dvou odborníků, kteří měli předem jasně rozdělné role. Jeden vždy lektoroval a druhý byl nápomocen studentům při řešení individuálních problémů. Oba workshopy probíhaly paralelně ve školním informačním centru na noteboocích a v kmenových třídách na iPadech.  

Celé školení bylo nabito novými poznatky. „Připravený program byl akční, nápaditý a žáci byli nadšeni svými výtvory. Jsem si jistá, že své nové dovednosti zužitkují v praxi v následujících hodinách,“ těší se Bohdana Hutyrová, která má v úmyslu spolupráci s ostravskou vysokou školou dále prohloubit, například zajištěním školení pro vyučující.

Sponzorem této neobvyklé vzdělávací akce pro žáky šestého až devátého ročníku byl Spolek rodičů a přátel školy. „Spolku vděčíme za možnost toto zajímavé novátorské školení uskutečnit. Dále děkujeme také skvělým školitelům za jejich čas, vstřícný a profesionální přístup a těšíme se na další spolupráci,“ doplňuje na závěr učitelka.

Mgr. Ing. Martina Havlíková