Osmáci a deváťáci jeli do ostravské zoo poměřit své znalosti na Soutěž mladých zoologů

Zoologická zahrada a botanický park Ostrava ve spolupráci s Kruhem přátel při zoo pravidelně vyhlašují soutěže pro žáky druhého stupně. Jednou z nich je Soutěž mladých zoologů 2023, do které se zapojili i žáci osmého a devátého ročníku naší základní školy. Společně s vyučujícími přírodopisu Mgr. Bohdanou Hutyrovou a Mgr. Ludmilou Kalčákovou, Ph.D., se v pátek 10. listopadu 2023 vydali vlakem do zoo v Ostravě. Tématem letošního soutěžního klání byly evropské šelmy.

Žáci se na soutěž intenzivně připravovali. „S mladými přírodopisci jsme si prošli internetové stránky ostravské zoo, prostudovali jsme dostupné pracovní listy, doporučenou literaturu a seznámili se se všemi zástupci šelem chovanými v zahradě,“ popisuje přípravné období před soutěží Bohdana Hutyrová.

Soutěžní klání v Ostravě bylo naplánováno až na 10:30 hodin, a tak měli žáci se svými vyučujícími ještě čas upevnit si vědomosti přímo u jednotlivých pavilónů. „Benefitem ranní prohlídky zoologické zahrady byla možnost sledovat zvířata při krmení, vyspaná a čerstvá,“ vzpomíná zase učitelka Ludmila Kalčáková a doplňuje, že si spolu s žáky soutěžní výlet do zoologické zahrady užili. To ostatně potvrzují i slova žákyně třídy VIII. A Regíny Jurákové, která naši školu spolu s šestnácti dalšími spolužáky reprezentovala. „Skvělý zážitek byl, když jsme procházeli zoo a zastavili se u pavilonu s medvědem, který přišel až k nám. Byl přímo u nás, dělilo nás jen bezpečnostní sklo,“ vzpomíná účastnice soutěže Regína.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích. Konkurence škol byla velká a test, který žáci řešili, opravdu obtížný. Nejvíce bodů nakonec získali studenti z Gymnázia Studentská z Havířova-Podlesí, druzí byli žáci základní školy Mařádkova z Opavy a třetí příčku obsadili žáci ze základní školy Masarykova z Českého Těšína.

Všichni mladí soutěživí přírodovědci měli tento den vstup do zoologické zahrady zdarma. Navíc bylo klání podporováno Spolkem rodičů a přátel školy, který uhradil dopravu našich žáků do Ostravy. „Velmi si této podpory vážíme a jsme rádi, že jsme mohli prožít školní den takto netradičně. I když jsme se neprobojovali mezi výherní trojici, získali jsme nové vědomosti i zkušenosti a ceníme si toho,“ pokračuje dále učitelka Bohdana Hutyrová, která se už těší na další soutěžní setkání, které proběhne v březnu. Tentokráte se však přírodovědci se svými vyučujícími přesunou na ostrov Madagaskar, který je domovem poloopic a zároveň dalším ze soutěžních témat.

Soutěž mladých zoologů je podporována Moravskoslezským krajem a Ministerstvem životního prostředí České republiky. 

Mgr. Ing. Martina Havlíková