Pohádkový svět se malým Myšákům otevřel tentokrát ve frenštátské knihovně

Děti z prvního oddělení školní družiny se svou vychovatelkou Ing. Alicí Červenkovou a asistentkou pedagoga Michaelou Vymětalovou se ve čtvrtek 23. listopadu 2023 odpoledne vydaly do Městské knihovny ve Frenštátě pod Radhoštěm na program Pohádky s dobrým koncem, který koresponduje s letošním celoročním tématem družinky Myšáků.

A co všechno se tam děti dozvěděly? „Třeba to, co se stane, když adoptujete slona a nepřečtete si, co je ve smlouvě na konci napsáno drobným písmem; z čeho se dá uplést nekousavý svetr nebo jak to dopadlo, když Kvak a Žbluňk dostali chuť na zmrzlinu,“ popisuje knihovnickou lekci Alice Červenková.  

Prvňáčci také dostali možnost, aby si sami v dětském oddělení vybrali knihu a prolistovali ji. „Všichni se vrhli mezi regály a hledali „tu svou“. Někteří si ji chtěli rovnou odnést domů a byli pak trochu zklamaní, že to tak jednoduše nefunguje,“ uvádí další zážitky s dětmi v knihovně doprovázející vychovatelka.

Vždyť návštěvníci knihovny musejí mít nejdříve čtenářský průkaz a až pak si knihu mohou půjčit. „Ale já ho mám,“ prohlásil najednou prvňák Ondra Dobiáš a vytáhl z peněženky zelenou kartičku. „Opravdu to byla ona. A pak jsme se všichni dívali, jak jde Ondra hrdě s knihou a průkazem k pultíku, kde mu paní knihovnice výpůjčku potvrdila,“ popisuje veselou událost Alice Červenková, která ještě vzpomíná, že Ondra neměl batůžek, a tak si nesl knihu až do Lichnova pod paží.

„Návštěva knihovny děti zaujala. Všimla jsem si, že alespoň u některých probudila zvědavost a zájem nějakou knihu si vypůjčit,“ je přesvědčená o smyslu podobných návštěv asistentka pedagoga Michaela Vymětalová.

Naše škola začala od letošního školního roku spolupracovat s Městskou knihovnou ve Frenštátě pod Radhoštěm cíleně a systematicky. Pedagogové ve spolupráci s knihovnicí Bc. Martinou Vroblovou vytvořili plán návštěv knihovny, takže se do jejích prostor na některou z lekcí dostanou postupně žáci všech tříd základní školy a také některá oddělení školní družiny.

Mgr. Ing. Martina Havlíková