Příběhy tajných deníků odkrývali třeťáci ve frenštátské knihovně

Také žáci třetího ročníku se spolu se svou třídní učitelkou Mgr. Lenkou Bartoňovou a školní asistentkou Ing. Alicí Červenkovou vydali do knihovny ve Frenštátě pod Radhoštěm. Téma jejich návštěvy bylo atraktivní – a zároveň tak trochu tajemné. Neslo název Deníky a deníkové listy.

Pracovnice knihovny třeťákům v úterý 28. listopadu 2023 objasnila, co to vůbec takový deník je a jak ho psát i jak s ním dále nakládat. Na základě řízené diskuse se malí čtenáři dozvěděli, že jde o zprostředkování vlastních emocí, zážitků, jejich zápisu, které mohou dokreslit nebo jinak ozdobit svými kresbami, piktogramy či nálepkami.

Žáci si rovněž zkusili napsat úryvek „svého deníku“. „Někdo psal o svých zážitcích, jiní šli cestou fantasy – Deník z budoucnosti ze dne 9. 9. 20 999,“ rozkrývá představivost svých svěřenců Lenka Bartoňová. Po výletě do světa plného příběhů a snů nastala chvíle nezbytné reflexe. „Ve škole jsme si zážitky společně s žáky shrnuli. Třeťáci se svými spolužáky sdíleli dojmy z nevšední návštěvy nedalekého města. Bylo vidět, že v knihovně se jim líbilo. Celou akci provázela příjemná atmosféra,“ uzavírá Lenka Bartoňová.

Mgr. Ing. Martina Havlíková