Soutěž Spelling Bee letos ovládla osmačka Natálie Perezová

Hláskovací soutěž pro žáky druhého stupně s anglickým názvem Spelling Bee také v letošním školním roce uspořádaly členky jazykovědného kabinetu. Klání se za hojné účasti více než třicítky žáků od šestého do osmého ročníku uskutečnilo v úterý 28. listopadu 2023.

„Za velkou účast jsem velmi ráda a těší mě zájem žáků o angličtinu. Nejspíše si uvědomují, jak je pro ně i jejich budoucí život důležitá,“ neskrývá radost organizující učitelka a vedoucí jazykovědné sekce ve škole Mgr. Hana Poláková.

Soutěž Spelling Bee spočívala ve správnosti hláskování vybraných anglických slov. „Pro každou třídu jsme měli připravená slovíčka, která odpovídají jejich úrovni znalosti angličtiny. Po náhodném vylosování některého ze slov začal žák, který byl zrovna na řadě, anglicky hláskovat. Tříčlenná porota kontrolovala správnost vyslovovaných hlásek i to, zda soutěžící znají grafickou podobu slova,“ vysvětluje učitelka pravidla a poměrně náročné úkony, které musejí odvážní jazykovědci zvládnout.

První tři místa byla vyhlášena v každé kategorii. Za šestý ročník se na první příčce umístil Antonín Václavek, následovaly ho Tereza Drozdová na druhém místě a Nela Kytková na třetím. Sedmáky neúspěšněji reprezentoval Jakub Janeček, na druhém stanula Anna Lišková, třetí obsadila Martina Hilscherová. Z osmáků byla nejpřesnější Natálie Perezová, druhé místo získala Dorota Kociánová, třetí si zasloužila Veronika Koudeláková. Celkovou vítězkou se potom stala Natálie Perezová.

„Gratuluji mladým angličtinářům, kteří se umístili na pomyslných stupních vítězů, ale bezpochyby také všem statečným, kteří se nebáli a zkusili štěstí. Neměli to snadné už jen kvůli nervozitě, která soutěž provázela, protože nácvik ve třídě je něco úplně jiného, než soutěž před porotou a širokou základnou publika ve složení spolužáků napříč šestými až osmými ročníky,“ s neskrývaným obdivem chválí všechny soutěžící Hana Poláková.

Výherci získali ceny v podobě anglických knih, jazykových příruček, diplomů i sladkých odměn. Všichni, kteří se do soutěže zapojili, dostali pamětní list a malou sladkost.

„Děkuji Spolku rodičů a přátel školy za poskytnutí prostředků pro nákup krásných cen pro žáky, kteří se do soutěže zapojili. Nepochybuji, že také tyto odměny mají určitý podíl na vysoké účasti v soutěži, a právě díky SRPŠ jsme je mohli pořídit,“ za organizační tým děkuje hlavní koordinátorka soutěže Hana Poláková.

Mgr. Ing. Martina Havlíková