Naši nejmladší žáci se vydali do ostravského divadla za loupežníky

Opět po roce měli žáci první, druhé a třetí třídy možnost vyjet do ostravského Divadla loutek – tentokrát na představení s loupežnickou tematikou. Skupina žáků v doprovodu svých učitelek za kulturou vyrazila v úterý 16. ledna 2024.

„Někteří sedali do autobusu s trochou obav z toho, jestli se nebudou loupežníků bát, ale po pár minutách zjistili, že místo strachu si opět užijí spoustu legrace,“ vzpomíná doprovázející učitelka a třídní prvního ročníku Mgr. Kateřina Martinková.

Divadelní představení bylo rozděleno na dvě části. „Pohádkový příběh byl tentokrát delší než v minulých letech, takže děti zažily i přestávku, ale zvládly to krásně. Představení si náramně užily,“ doplňuje ještě učitelka.

Příběh se odehrával v loupežnickém prostředí. Pohádka vyprávěla o dvou znepřátelených loupežnických bandách a jejich dětech Ronji a Birkovi, kteří se tajně scházeli a společně objevovali nástrahy a kouzla lesa. Nevraživost jejich rodičů, a hlavně nesouhlas se společným přátelstvím dětí je dohnala k útěku do Medvědího lesa.

„Vše se v příběhu zdálo být naprosto dokonalé do doby, než začala zima a s ní spojené nástrahy. Lesem začaly lítat všelijaké nestvůry, které děti ohrožovaly na životech. Matys, otec Ronji, se rozhodl, že svou jedinou dcerku nenechá v lese umrznout, a dovolil, aby si Birka vzala s sebou na hrad. A protože hrad, který okupovaly oba loupežnické rody, chtěli přepadnout vojáci, nezbývalo oběma hlavním loupežníkům nic jiného, než aby mezi sebou uzavřeli mír a hrad společně ochránili,“ popisuje napínavý děj se šťastným koncem Kateřina Martinková.

„Mně se nejvíce líbilo dovádění Ronji a Birka v lese,“ svěřuje se prvňačka Ema, zatímco druhákům a třeťákům se zalíbila jiná scéna. „Ztvárňovala, jak se všichni loupežníci koupali nazí v potoce,“ směje se učitelka Martinková.

O cestu autobusem do Ostravy i zpátky do Lichnova se postarala dopravní společnost Japarcar. „Cesta proběhla plynule a bezpečně, za což panu řidiči děkujeme. Výlet do krajského města některé děti unavil natolik, že si na zpáteční cestě i schruply,“ uzavírá spokojeně doprovázející učitelka a organizátorka výjezdu za kulturou Kateřina Martinková.

Mgr. Ing. Martina Havlíková