Úspěšná Olympiáda v českém jazyce v podání našich dvou žáků

Po delší pauze se naše češtinářky rozhodly poslat dva žáky druhého stupně do okresního kola olympiády v českém jazyce, které se konalo v úterý 30. ledna 2024 ve Středisku volného času Fokus v Novém Jičíně. Školu v kategorii osmých a devátých ročníků reprezentovali Jakub Pícha z IX. třídy a Pavel Herman z VIII.B.

„Chlapci ve školním kole získali vysoký počet bodů, a proto jsme se s kolegyněmi dohodly, že to pojedeme zkusit,“ popisuje Mgr. Gabriela Mynářová, která kluky do okresního města doprovázela.

Nejprve soutěžící čekala hodinová mluvnická část, kde prokazovali své znalosti napříč jednotlivými disciplínami našeho mateřského jazyka. Ve slohové části se pak museli poprat s tématem „Kdybych měl stroj času“.

„Slohovka byla pro mnohé účastníky tou náročnější polovinou soutěže. Museli během hodiny napsat práci v rozsahu 200 až 300 slov. Pro srovnání, u maturitní slohové práce mají studenti středních škol téměř dvakrát více času na 250 slov,“ hodnotí přísné podmínky olympiády Gabriela Mynářová.

Pro Pavla i Jakuba to byla nová zkušenost. V mluvnické části oba patřili mezi nejlepší z celkových osmačtyřiceti účastníků. Jakub k poměrně vysokému počtu bodů z mluvnice získal solidní body i ze slohové práce, což mu vyneslo šesté až sedmé místo. Tím potvrdil, že patří k okresní špičce nejen v početně orientovaných soutěžích. „Svým výkonem v mluvnici mě potěšil i Pavel, který skončil na jedenadvacátém místě kvůli slabší slohové práci. Alespoň víme, na co se zaměřit do příštího roku. Jakubovi i Pavlovi děkuji za chvályhodnou reprezentaci školy,“ uzavírá češtinářka.

Mgr. Ing. Martina Havlíková