Jsme hrdá škola! Jakub Pícha obhájil loňské vítězství naší školy v anglickém scrabble

V oblíbené hře scrabble jela do Příboru ve středu 7. února 2024 soutěžit dvojice žáků z IX. třídy. Aby to však Jakub Havel a Jakub Pícha neměli příliš jednoduché, museli se na chvíli oprostit od přirozené češtiny. Soutěž totiž probíhala v anglickém jazyce. Oba deváťáci podali skvělý výkon, Jakub Pícha dokonce exceloval, když získal první místo, a obhájil tak loňské vítězství naší školy.

Oba soutěžící vyrazili do Příboru za doprovodu a podpory své učitelky anglického jazyka Mgr. Hany Polákové. V anglickém scrabble se v budově Masarykova gymnázia utkali zástupci dvaceti základních škol i gymnázií. Naši deváťáci se však mezi nimi neztratili, oba podali úctyhodný výkon.

„Scrabble – to není jen hra k ukrácení volné chvíle, ale je to hlavně skvělý způsob, jak si potrénovat slovní zásobu v jazyce, ať českém nebo cizím, a také zapojit logické myšlení a taktické dovednosti,“ vysvětluje didaktické přínosy oblíbené hry Hana Poláková.

A protože učí angličtinu v IX. třídě, přesně věděla, že těmito schopnostmi její žáci oplývají. „Kuba Pícha i Kuba Havel jsou velmi nadanými angličtináři, a když jsem se dozvěděla, že se koná další ročník soutěže v anglické verzi této hry, neváhala jsem a požádala je o reprezentaci naší školy,“ doplňuje angličtinářka.

Turnaj to ale nebyl jednoduchý a vítězství v žádném případě nebylo zadarmo. Každý hráč sehrál tři hry po čtyřiceti minutách, na uskutečnění tahu měl dvě minuty, v posledních kolech už jen jednu minutu. Konkurence navíc byla velká. „Nám se přesto, stejně jako v minulém roce, podařilo získat úžasné první místo. Moc gratuluji Kubovi Píchovi za jeho pevné nervy a úžasnou slovní zásobu. Se ziskem 721 bodů předčil i mnoho studentů z gymnázií,“ je hrdá jeho angličtinářka.

Gratulace však míří i ke Kubovi Havlovi, který se sice neumístil na předních příčkách, ale se ziskem 269 bodů podal velmi slušný výkon. „Oběma klukům ještě jednou moc děkuji za úspěšnou reprezentaci naší školy a jsem zvědavá, jestli budoucí deváťáci příborský scrabble pokoří i potřetí,“ přeje si Hana Poláková.

Mgr. Ing. Martina Havlíková