Naši žáci uspěli v okresním kole Zeměpisné olympiády

Ze školního kola Zeměpisné olympiády do okresního kola postoupili tři žáci naší školy, kteří se vydali v úterý 27. února 2024 porovnat své znalosti a dovednosti s ostatními žáky z okolních základních škol a gymnázií do Nového Jičína. Výsledky jsou pro naši školu potěšující. Deváťák Jakub Buzek vysoutěžil krásné 8. místo z celkových třiceti jedna soutěžících v jeho kategorii. Za své výkony se ale zdaleka nemusí stydět ani další dva naši reprezentanti – Maxmilián Havel ze VII. A a Matyáš Šablatura z VI. A.

Chlapci byli s ohledem na ročník studia zařazeni do příslušné kategorie, přičemž každá z kategorií vedle žáků základních škol zahrnovala také žáky příslušných nižších ročníků gymnázií. Takže například Kuba se umístil lépe než někteří jeho vrstevníci z gymnázia.

Max ve své kategorii B získal celkem 33, 5 bodů a umístil se na 27. místě. Matyáš získal 75 bodů a v kategorii A vysoutěžil krásné 13. místo. Kuba s celkovým počtem 64,5 bodů v kategorii C obsadil chvályhodné 8. místo.

„Otázky byly docela náročné, zejména ty, které vyžadovaly práci s atlasem. Za osmé místo jsem rád a těší mě, že se mi dařilo,“ komentuje událost úspěšný účastník Kuba. Podobně je na tom i Maty. „Otázky byly docela těžké, nejvíce asi ty s atlasem,“ dodává souhlasně.

Radost neskrývá ani učitelka zeměpisu a zástupkyně ředitelky Mgr. Martina Bílková. „Z úspěchů našich žáků mám radost. Vím, že úkoly v Zeměpisné olympiádě nebývají vždycky snadné a vyžadují nejen zeměpisné znalosti, ale i jiné dovednosti, jako je například logické myšlení, celkový přehled nebo práce s atlasem. Klukům děkuji za krásnou reprezentaci školy a gratuluji jim,“ dodává potěšeně.

Okresní kolo Zeměpisné olympiády se uskutečnilo ve Středisku volného času Fokus v Novém Jičíně. Kluky na soutěž doprovázela učitelka zeměpisu Mgr. Ing. Martina Havlíková, která si s žáky stihla ještě před odjezdem autobusu z Nového Jičína udělat i občerstvovací zastávku u stánku s hamburgery.

A pro všechny, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké úkoly na naše soutěžící čekaly, jsme jeden připravili: K poutním místům napište náboženství, které k danému místu patří.

buddhismus – křesťanství – islám – hinduismus/Lumbiní – Santiago de Compostela – Mekka – Velehrad – Medina – Varánásí

Správné odpovědi: Lumbiní – buddhismus, Santiago de Compostela – křesťanství, Mekka – islám, Velehrad – křesťanství, Medina – islám, Varánásí: hinduismus

Mgr. Ing. Martina Havlíková