Básničkový vláček přivezl do školy kulturní zážitek plný poezie i hudby

Další ročník recitační soutěže Básničkový vláček se konal ve čtvrtek 14. března 2024. Oblíbené soutěže se pravidelně účastní zástupci všech tříd naší školy. Pro mnohé to byla první velká zkušenost, mezi soutěžícími se však našli i tací, kteří se školního kola recitační soutěže účastní pravidelně. V porotě tradičně zasedly učitelky českého jazyka Mgr. Lenka Matulová, Mgr. Ivana Michaličková a Mgr. Gabriela Mynářová, které si poslechly básně známé, neznámé, snazší, ale i velmi náročné

„Stejně jako každý rok, i letos nebylo rozhodování o nejlepší trojce v každé kategorii jednoduché, neboť soutěžící podávali velmi vyrovnané výkony,“ sděluje Lenka Matulová, jedna z porotkyň a organizátorek soutěže.

Recitátoři byli rozděleni do pěti kategorií podle ročníků. Výběr básní byl někdy na samotných žácích, jindy však ruku k dílu přiložily učitelky českého jazyka. „Snažím se žákům s výběrem pomoci, protože na druhém stupni bych chtěla slyšet kvalitní a méně známé básně,“ vysvětluje Gabriela Mynářová, porotkyně a organizátorka soutěže.

Všichni přítomni byli také svědky dalších pěkných vystoupení. „Chceme, aby byli vidět i hudebníci naší školy, které běžně nemáme možnost slyšet,“ popisuje důvody pro zařazení hudebních čísel Gabriela Mynářová. „Poprvé jsme pozvali žáka pátého ročníku Radima Zemana, který i přes zděšení, že ke klávesám není pedál, skvěle odehrál známou melodii z večerníčku Rákosníček,“ dodává ještě s úsměvem češtinářka.

Mezi dalšími účinkujícími byli sedmák Štěpán Kačor, který zahrál na zobcovou flétnu skladbu Road Runner, dále jeho spolužák Filip Zahradník se dvěma trumpetovými čísly, a nakonec vystoupily kamarádky Martina Hilscherová a Sofie Kopelcová s kytarovým duetem a písněmi Cesta od kapely Kryštof a Lokomotiva od skupiny Poletíme?

K příjemné atmosféře, která panovala během celé soutěže, přispělo vstřícné chování všech přítomných dětí, jež si dokázaly vzájemně naslouchat a povzbudit se potleskem, ale také sehraná dvojka sedmaček Martiny Hilscherové a Kateřiny Machalové, které si zdárně poradily se svou moderátorskou premiérou.

V jednotlivých kategoriích rozdělených podle ročníků porota vybrala vždy tři nejlepší recitátory. Na prvním místě se umístili: Lucie Matúšová, Šimon Matúš, Tereza Marková, David Janyška a Daniel Švec. Všichni účinkující měli také možnost hlasovat o cenu diváka. „Hlasování bylo tentokrát velmi vyrovnané, vítězem se nakonec stal Jiří Růžička ze VII. A,“ uzavírá recitační klání Lenka Matulová.

Díky finančnímu příspěvku Spolku rodičů a přátel školy byly zakoupeny ceny pro úspěšné recitátory, navíc si každý odnesl cenu útěchy v podobě něčeho na zub.

Mgr. Ing. Martina Havlíková