Děti ve školce si budou moci samy přichystat svačinku podle své fantazie

Rodiče dětí mateřské školy se v posledním březnovém úterním odpoledni 26. března 2024 sešli na netradičních třídních schůzkách. Po příchodu na ně totiž čekalo pohoštění. Čtyři druhy pomazánek ze své svačinkové nabídky připravily kuchařky ze školní jídelny. Důvodem neobvyklého setkání s ochutnávkou byla změna ve způsobu dopoledního svačení dětí, která cílí na posilování základních sebeobslužných dovedností dětí, na jejich samostatnost a zodpovědnost a bezpochyby i na posílení jejich apetitu.

Ochutnávka pomazánek, se kterými se děti běžně setkávají v průběhu školního roku, příchozí rodiče lákala nejen vůní, ale také barevností. Nabízela se pomazánka ajvarová, tvarohová, vajíčková a špenátová. A nechyběla ani bohatá zeleninová přízdoba.

Přichystané pohoštění souviselo s jednou z důležitých informací schůzky, která se týkala změny ve způsobu dopoledního svačení dětí. „Právě u pomazánek se ve školce stávalo, že děti namazaný a nazdobený kus pečiva odmítly bez ochutnání. Hledali jsme proto způsob, jak děti k tomuto druhu svačiny pozitivně nalákat a zároveň dodržet potřebná hygienická pravidla stravování. Zkusili jsme umožnit dětem větší samostatnost při svačení,“ poodkrývá nalezené řešení zástupkyně ředitelky pro mateřskou školu Mgr. Markéta Martinů.

„Za pozitivní motivace a povzbuzení svých učitelek mají děti obou tříd možnost si nabízenou pomazánku samostatně namazat na kus pečiva. Sami si volí množství pomazánky, mohou si zeleninu sníst samostatně nebo si namazaný kus pečiva ozdobit podle sebe,“ pokračuje dále Markéta Martinů.

Učitelky si od této změny ve stravování slibují, že i takzvané „nejedlíky“ naláká právě nenucená možnost volby množství a samostatnost v použití dětského nožíku, což děti baví. Zároveň přípravou rozvíjí tolik žádoucí zručnost. „Podobným způsobem se již svačí ve mnoha školkách a my jsme rádi, že i ta naše jde také touto moderní cestou. Ochutnávka sklidila u přítomných rodičů mnoho pozitivních ohlasů.  V neposlední řadě tedy děkujeme našim paním kuchařkám za skvělou přípravu, která přispěla k vytvoření příjemné atmosféry setkání s rodiči,“ uzavírá k akci zástupkyně ředitelky.

Mgr. Ing. Martina Havlíková