Děti z mateřinky navštívily Muzeum vystěhovalectví s velikonoční výstavou

Na tematickou výstavu blížících se svátků jara – Velikonoc – se přišly do místního Muzea vystěhovalectví podívat i děti z mateřské školy v doprovodu svých učitelek v úterý 26. března 2024. Společně se tak všichni naladili na jaro a blížící se Velikonoce i prázdniny.

V muzeu provedla naše nejmenší děti z obou dvou tříd mateřské školy Mgr. Alena Dobečková. Pro Sluníčka i Motýlky si připravila povídání o velikonočních zvycích a tradicích. „Paní Dobečková nám vyprávěla příběh o velikonočním zajíčkovi a jeho dobrodružství a přiblížila i jednotlivé dny, které předcházejí Velikonocím, tedy pašijový týden. Dověděli jsme se, co který den znamená a symbolizuje a co lidé v jednotlivé dny z úcty k tradicím dělali a dodržovali,“ prozrazuje z programu doprovázející učitelka Lucie Weissmannová, DiS.

V muzeu byla k vidění spousta velikonočních dekorací. „Vše bylo krásně vyzdobené a pečlivě připravené. Prohlédli jsme si ručně malované, ale třeba i keramické kraslice, nejrůznější jarní kytičky, velikonoční králíčky a kuřátka, nechyběly ani řehtačky, pomlázky, velikonoční věnce nebo pečený beránek,“ vyjmenovává Lucie Weissmannová.

Na závěr prohlídky muzea si děti ještě připomněly, jaké zvyky a tradice se na Velikonoce dodržují, a už se mohly těšit, až je za pár dní vyzkouší doma.

„Děkujeme paní Aleně Dobečkové za pozvání do muzea a za příjemné zpestření předvelikonočního času pro všechny děti z mateřské školy a prvního stupně základní školy. Děti si odnesly spoustu nových a zajímavých znalostí a měly skutečně velký zážitek z krásné velikonoční výstavy. Moc si spolupráce školy s místním muzeem ceníme,“ dodává závěrem zástupkyně ředitelky pro první stupeň základní školy a mateřskou školu Mgr. Markéta Martinů.  

Mgr. Ing. Martina Havlíková