Druháci se seznámili s prací hasičů a učili se, jak jednat v krizových situacích

Dvojice dobrovolných hasičů z Bordovic v pátek 12. dubna 2024 navštívila žáky druhé třídy. Požární preventivní program s názvem Hasík trval první dvě vyučovací hodiny. Žáci si připomněli důležitá telefonní čísla i postup v případě, že budou potřebovat pomoc od hasičů. Dozvěděli se zajímavosti o práci hasičů, a dokonce si vyzkoušeli vybrané modelové situace. Programem děti vedle členů dobrovolných hasičů provázel maňásek Hasík.

Setkání s dobrovolnými hasiči pro druháky ale nebylo nic nového. Už dříve je bordovičtí hasiči přijeli seznámit s důležitými informacemi ohledně své práce. Děti už vědí, kdy a na které telefonní číslo volat a co říct. Vědí také, jak nebezpečné může být zneužití telefonní linky integrovaného záchranného systému a že volat je třeba jen, když je to opravdu nutné.

Vzácná návštěva se nezdráhala své vyprávění okořenit zážitky a zkušenostmi, které za dobu působení u Sboru dobrovolných hasičů v Bordovicích nasbírali „Děti doslova hltaly vyprávění hasičů o tom, jaké zásahy již zažili,“ vzpomíná třídní učitelka druháků Mgr. Kateřina Martinková.

Při pátečním setkání dobrovolní hasiči také simulovali některé situace, aby si je žáci mohli zažít a lépe zapamatovat, jak se v případě požáru zachovat.

„Celým programem nás provázel maňásek Hasík, který mnoha dětem napomohl překonat počáteční nejistotu“, usmívá se Kateřina Martinková a dále děkovně dodává: „Nejen za čas, který s námi dobrovolní hasiči strávili a ujasnili nám všem, jak se správně chovat, ale především za jejich záslužnou práci jim velmi děkujeme.“

Mgr. Ing. Martina Havlíková